Порожню пляшку не можна ставити на стіл.
Про це свідчить наступна легенда: привезли цей звичай козаки, які повернулися з Франції після військової кампанії 1812-14 рр.. У ті часи паризькі офіціанти не враховували кількість відпущених пляшок. Набагато простіше виставити рахунок - перерахувати порожні пляшки, що залишилися після трапези на столі. Хтось з козаків і збагнув, що можна заощадити, прибравши частину порожньої тари під стіл.
Рекорд найбільшого коктейлю в історії належить британському верховному адміралу Едварду Расселу. У 1694 р. він влаштував вечірку, на якій в якості чаші для змішування пуншу використовувався фонтан в саду.
Що пили? Суміш, що містить 250 галонів (~ 946 л) бренді, 125 галонів (~ 473 л) вина Малага, 1 400 фунтів (~ 635 кг) цукру, 2 500 лимонів, 20 галонів (~ 75 л) соку лайма, і 5 фунтів ( ~ 2 кг) мускатного горіха.
Бармени плавали у фонтані в невеликому дерев'яному каное, наповнюючи келихи гостей. Їм навіть доводилося змінювати один одного кожні 15 хвилин, щоб не сп'яніти від парів, і не впасти за борт.
Вечірка тривала в режимі нон-стоп цілий тиждень, лише ненадовго припиняючись під час дощів, щоб спорудити навіс над пуншем і не допустити, щоб вода розбавила його. Веселощі не припинялося, поки весь фонтан не був випитий насухо.
Камілла Родерер 42 роки очолювала будинок Louis Roederer, якому імператор Микола II присвоїв статус Офіційного Постачальника Двору Його Імператорської Величності.
Дочка грецького мігранта, Корінна Ментцелопулос стала другою в історії Франції жінкою, яка очолює винний дім марки Шато-Марго. Саме при ній вина цієї марки стали називати «великими».
Лілі Боллінже більше 30 років керувала будинком Bollinger. Витонченість фігури мадам Лілі зберігала до кінця життя завдяки тому, що кожен день об'їжджала свої виноградники на велосипеді.
Найвідомішою «шампанською вдовою» була і залишається, безумовно, мадам Кліко, баронеса Понсарден. Вона була неабияким маркетологом і ринковим стратегом, і зберегла спокій, коли російські гусари влаштували пиятику в її погребах. Через кілька років Росія закуповувала Veuve Cliqout такими партіями, що вдова не тільки поправила свої справи, а й отримала кошти для розширення фірми.
У 1609 р. голландці відправили англійського дослідника Генрі Хадсона (Henry Hudson) на захід, щоб зробити третю спробу знайти легендарний Північний морський шлях. Небезпека виникнення бунту на кораблі змусила його відхилитися на південь і пристати до землі, де їх зустріли індіанці племені Делавар.
Щоб стимулювати добрі стосунки, Хадсон поділився бренді з вождем племені, який незабаром відключився. Коли він прокинувся наступного дня, то попросив Хадсона налити ще для інших членів племені. З тих пір індіанці називають цей острів Manahachtanienk - що буквально означає «П'яний острів». Багато хто погодиться, що Манхеттен завжди дотримувався духу свого імені.
У стародавній Індії утримується від алкоголю вважалося обов'язковим для всіх станів. Людей, викритих в пияцтві, поїли розплавленим сріблом, свинцем або міддю.
У столиці Мексики - місті Мехіко - в тридцяті роки XX століття за розпорядженням префекта поліції кожного п'яного, що лежить на вулиці, і весь процес доставки його у витверезник знімали спеціальні кінооператори. Якщо це траплялося вперше, після витвереження п'яниці фільм демонстрували йому одному. Коли ж такий захід не допомагала, і людина напивався знову, його знімали ще раз і показували фільм знайомим і родичам.
Багато хто любить вино, але чи всі замислюються про процес його виготовлення. Зібраний автоматизованим способом виноград, все ті ж спеціальні машини очищають. При цьому комахи та інша живність можуть залишитися і піти під прес. Для дешевих вин виробник може і зовсім не сортувати виноград. Чим дорожче фірма виробник, тим вище якість очищення, до 99% сміття витягується. На жаль, 1% не виключений.
Якщо винороб хоче отримати прозоре вино, то він додає в нього спеціальні інгредієнти. Зазвичай це желатин з копит і кісток тварин, глина і кров вола.
Винахідником шампанського багато хто вважає французького монаха П'єра Дім Періньона, однак це далеко від істини. Він розробив багато технік, які і зараз застосовуються виробниками шампанського в процесі виготовлення початкового вина, однак бульбашки у вині вважав ознакою шлюбу. А ключову роль у популяризації пузиряться вина зіграли англійці. Вони імпортували вина з провінції Шампань, а потім переливали їх з бочок в пляшки з пробкою з коркового дерева (чого французи тоді не знали). Після поновлення процесу ферментації в пляшках починав утворюватися вуглекислий газ, і вино у відкритих пляшках міхур, що дуже сподобалося англійцям.
Наступний матеріал