Наближається Світлий Великдень, і всі господині починають святкові приготування: піднімають бабусині рецепти паски і сирної паски, запасаються вербою і, звичайно, передчувають, як станут фарбувати курячі яйця в усі кольори веселки. Деякі віддають перевагу традиційному лушпинню з цибулі, а хтось любить новомодні наклейки з пасхальною тематикою
https://sevenmart.com.ua/g15615056-pashalnye-naklejki-yajtsa. Виявляється, наші предки дуже серйозно ставилися до процедури забарвлення великодніх яєць-писанок: для наших прабабусь це було схоже на священнодійство.
Ми з дитинства знайомі з трьома видами крашанок. Всі знають крашанку, тобто просте яйце, забарвлене або цибульним лушпинням, або барвниками. Якщо на яйці буде зроблено кілька невеликих вкраплень або малюнків, воно також буде вважатися крашанкою. Якщо яйце розписують гуашшю, акриловими фарбами, то це «мальованка» або розписне яйце. Менш відомий такий вид яйця як писанка. Це яйце вважається обрядовим, про нього зараз практично забули. Найчастіше його писали жінки, а якщо траплялося це робити чоловікам, то обов'язково неодруженим. Щоб розписувати яйця як писанки, потрібні спеціальні інструменти і навички.
Кожна жінка повинна була написати яйце, списавши його з зразка свого роду. Це яйце забирали з собою в придане і дбайливо зберігали, тому що в індивідуальних малюнках було зашифровано процвітання і благополуччя роду. Потім його передавали з покоління в покоління по жіночій лінії. У деяких старообрядницьких сім'ях такі писанки зберігалися століттями.
Найкраще для розпису підходять яйця з білою шкаралупою, їх попередньо потрібно вийняти з холодильника, щоб вони придбали кімнатну температуру, щоб краще лягла фарба. Яйця повинні бути без насічок, гладкі, без нерівностей. Біла шкаралупа найтонша, тому робота з таким яйцем вимагає особливої дбайливості. У майстрів є правило: почав працювати-не випускай яйце з рук, щоб не розбити.
Наступний сценарій